A medence vizének áramoltatása, elvezetése és bevezetése alapján kétféle rendszert különböztetünk meg:

  • süllyesztett víztükrű medence
  • feszített víztükrű medence

Mind a kétféle rendszernek a lényege a medence víz legfelső rétegének (általában a legszennyezettebb) folyamatos elvezetése a szűrőrendszerbe.

A süllyesztett víztükrű medencébe a padlóbefúvón keresztül juttatjuk be a tisztított fürdő vizet és a skimmeren (fölözőn) keresztül, 20 – 80 cm szélességben történik az elvezetése, így kialakul a függőleges áramlási irány.

A feszített víztükrű medence esetén pedig oldalbefúvokon keresztül vezetjük be a megtisztított medence vizet, és a „feszítés” teljes szélességében vezetjük el, így pedig egy vízszintes áramlási irány alakul ki.

Süllyesztett víztükrű medence

A medence vizét a fölözőn (skimmer) keresztül vezetjük el szivattyúval, ami átnyomja egy szűrőtartályban lévő szűrőrétegen (általában speciális szűrőhomokon), majd megtisztítva visszajut a medencébe. Rosszul megtervezett medenceformánál kialakulhatnak "holtterek", ahol úgynevezett pangó vizek alakulnak ki. A süllyesztett víztükrű medencéknél jobban oda kell figyelni a környezeti adottságokra (uralkodó szélirány, fák, bokrok közelsége), mert kisebb felületen (csak skimmer „száján”) tisztul a medence. Ettől függetlenül az a tapasztalat, hogy magán medencéknél tökéletes, kristálytiszta vizet állíthatunk elő ezzel a technológiával is. Főleg beltéri elhelyezkedésű medence esetén lényeges, hogy oldalanként 40-60 cm helyet is megspórolhatunk a feszített víztükrű medencékhez képest.

A medence pereme és a vízszint között általában 10-15 cm különbség van, és a medence vizét a fölözőn (skimmer) keresztül vezetjük el. A süllyesztett víztükrű medencéknél nincs csobogó hang, halkabb üzemelésűek, mint a feszített víztükrűek. Csak magánhasználatú medence készülhet süllyesztett víztükörrel.

Feszített víztükrű medence

A feszített víztükrű medence mindig színig van vízzel, a vizet a medence peremén körbefutó vályú nyeli el. Nincs a vízszintnél kialakuló vízkő- és zsírlerakódás, ami fölözős (süllyesztett víztükrű) medencénél előfordulhat. Használat közben úszáskor a feszítésnek köszönhetően nincsenek falról visszaverődő, arcunkba csapódó hullámok, de ami a legfontosabb, hogy mivel nem látható a medence széle, ezért a medence csodálatos környezete teljes egészében látható. A feszített víztükrű medencéknél üzemeléskor sajnos számítanunk kell az uszodákra jellemző csobogó, szörcsögő hangra, amit különböző speciális eszközökkel csökkenthetünk, de teljesen sajnos nem szűntethető meg. A feszített víztükrű medence esetén a víz a padlóbefúvókon keresztül felfelé áramlik a medencében, és a medence peremén található túlfolyó vályún keresztül egy puffer tartályba ömlik. Innen szívja el a vizet a forgató szivattyú, majd nyomja át a szűrőtölteten, így jut vissza a medencébe. A feszített víztükrű medence esetén nem alakulnak ki "holtterek" a medencében, így a szűrést tökéletesnek mondhatjuk. A medence szélén kialakított túlfolyó vályú miatt nagyobb a helyigénye, oldalanként 40-60 cm-rel nagyobb helyre van szükség, mint a fölözős (süllyesztett víztükrű) rendszerű medence esetén. Sajnos a süllyesztett víztükrű medencéhez képest bonyolultabb, de igényesebb műszaki megoldások miatt 25-30%-kal nagyobb kivitelezési költségre kell számítani.

Süllyesztett feszített víztükrű medence

Rendszerét tekintve megegyezik a feszített víztükrű medencével, csak a medence feszített víztükre 10-15 cm-rel a medence pereme alatt van. Általában régebbi kivitelezésű uszodákban találkozhatunk ilyen rendszerű medencével. Előnye, hogy nincsenek visszaverődő hullámok és van kiemelkedő medence perem, így a medence környezetéből kevesebb szennyeződés jut a vízbe, könnyebb tisztán tartani. Fontos esztétikai előnye, hogy nincs túlfolyó rács a medence körül. Hátránya a kevésbé esztétikus kivitel (medenceperem látványa a medence vizéből nézve) illetve a feszített víztükrű medencéhez képest magasabb kivitelezési költség.

Kiemelt oldalak: Uszodatechnika, Medence építés , Medencefedés.

Referenciák

Kérje díjmentes ajánlatunkat, rövid idő alatt elkészítjük! Kérjen ajánlatot még ma!

Elérhetőségeink

Aquaszer Víztechnika Kft.

Székhely:
8200 Veszprém, Szarvas utca 3.
Iroda:
8200 Veszprém, Ady Endre utca 8.
Levelezési cím:
8201 Veszprém, Pf. 66.

Hírek

Hírek - Csopak - gépészeti tervezés

2023. október

Csopak - gépészeti tervezés

Gépészeti kiviteli terveket készítettünk egy csodálatos kiugró üvegfalú medencéhez.

Hírek - Pákozd wellness

2022. július

Pákozd wellness

Hírek - Mátraterenye

2022. július

Mátraterenye

Hírek - Szigliget magánmedence

2022. július

Szigliget magánmedence

Hírek - Elkészült legújabb közületi kivitelezésünk

2020. május

Elkészült legújabb közületi kivitelezésünk

Hírek - Donautica Hotel Fadd-Dombori: Medencék és a kültéri szaunaház

2020. január

Donautica Hotel Fadd-Dombori: Medencék és a kültéri szaunaház

Tervezéstől a kivitelezésig.

Hírek - Veszprém, magán  medence

2020. január

Veszprém, magán medence

Rolós fedéssel, hőszivattyús fűtéssel. Tervezéstől a kivitelezésig.