Projekt menedzsment
405 megépített medence
17 éve a szakmában
35400 m2 vízfelület

Magán vagy közületi medence



Az a medence, amit nem egy zárt embercsoport használ, hanem bizonyos feltételekkel, de bárki számára elérhető, hívjuk közösségi vagy nyilvános medencének.

A közületi medence zárt területen, épületen belül vagy épületen kívül elhelyezett, nyilvános fürdési lehetőséget biztosító medence, ahol a szolgáltatásokat szabályozott feltételek mellett lehet igénybe venni. A szolgáltatások jellege szerint megkülönböztethetünk:

- úszó (sport) medence,
- élmény medence,
- gyógymedence,
- egészségügyi medence,
- tisztasági medencéket.

Ide tartoznak az egyesületek, klubok, apartman házak, szállodák, laktanyák, iskolák, óvodák, lakóparkok, stb. közös használatú medencéi.

Közületi medence vagy fürdő fogalomkörébe tartozik a tavakban, holtágakban, természetes vízfolyások medreiben kialakított úszásra, fürdésre alkalmas területek, strandok is.

A közületei medence (fürdő) létesítését és üzemeltetési feltételeit rendeletek és műszaki előírások szabályozzák, ezek közül a legfontosabbak a következők:

- A kormány 121/1996. (VII. 24.) rendelete a közfürdők létesítéséről és működéséről.
- A népjóléti miniszter 37/1996. (X. 18.) NM rendelete a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről.
- Az ME–10–204: 1993 Műszaki előírás, Fürdőmedencék vízkezelése, vízvisszaforgatással.

Tehát közfürdőket csak a mindenkor érvényben lévő hatályos jogszabályok és előírások betartásával lehet létesíteni és üzemeltetni. Az üzemeltetést pedig a közfürdő fekvése szerint területileg illetékes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (továbbiakban: ÁNTSZ) városi intézete ellenőrzi.

Ezeknek az előírásoknak a feladata, hogy a közületi medence vize higiéniai, biztonsági és esztétikai szempontból mindenkor (üzemidőben, teljes terheléskor is), szabályozottan és folyamatosan megfelelő minőségű legyen, ne keljen tartani a fürdőző emberek egészségkárosodásától.

Kiemelt oldalak: Uszodatechnika, Medence építés, Medencefedés.


Referenciák
Referenciák
Referenciák
Referenciák








REFERENCIÁK



Referenciák
Referenciák
Referenciák
Referenciák