Projekt menedzsment
405 megépített medence
17 éve a szakmában
35400 m2 vízfelület

Kültéri vagy beltéri elhelyezésA medence elhelyezése alapján lehet:
- kültéri medence
- beltéri medence

Kültéri, kerti medence


Kültéri (kerti) medence esetén nagyon fontos, hogy megfelelően tájoljuk. Néhány szempont, amit érdemes figyelembe vennünk a medence tervezése során:

- próbáljunk szélvédett területet találni. Kellemesebb a hőérzetünk, kisebb a víz párolgása, kevesebb szennyeződés kerül a szél által a medencébe,
- minél több napsütést kapjon a medence (kellemesebb a hőérzetünk, hosszabb ideig tudjuk használni a medencét),
- kerüljön a lehető legtávolabb fáktól, bokroktól (kevesebb szennyeződés hullik a medence vizébe).

Általában a szabadban, azaz a kerti medence vizében érezzük magunkat a legjobban, itt a legkellemesebb a fürdés és a pancsolás. Persze csak akkor, ha jó az idő. Sajnos a kültéri medence használat nagyban függ az időjárástól. Általában késő tavasztól, kora őszig lehet használni ezeket a kerti medencéket. Ezt az időszakot lehet megnövelni valamilyen medencefedéssel és esetleg a medence vizének a fűtésével. Bár ezek a költségek megnövelik a kültéri medence építésének a költségét (kiépítésük akár el is halasztható egy későbbi időpontra), még így is alacsonyabb a kivitelezés és a fenntartás költsége, mint egy beltéri medence esetén.

A legtöbbünknek az tetszik, hogy amikor a vízben fürdünk, akkor ne lássuk a medence szélét (feszített víztükör), de ettől függetlenül érdemes megfontolni a medence peremének kiemelését, mert így jelentősen kevesebb munkával és költséggel tudjuk tisztán tartani a medencénket.

A kültéri medence esetén is meg kell oldani a gépészet elhelyezését:

- minél közelebb a medencéhez,

- elektromos áram igény (230V vagy 400V),
- hálózati (ivó) víz bekötése,
- szennyvízcsatorna bekötése.

Beltéri medence


Egy beltéri medencét - a kerti medencével ellentétben - mindig használhatjuk. Teljesen mindegy, hogy hideg van vagy tél, nekünk lehetőségünk van egy kellemes fürdésre vagy egy lazító úszásra a beltéri medencénkben. Lényegesen komfortosabban és pontosabban szabályozható a medence vizének hőmérséklete és vegyszerszintje. Üzemeltetésére kevesebb időt és energiát kell fordítanunk, mert a környezetéből kevesebb szennyező anyag kerül a beltéri medence vizébe.

A beltéri medence vizének a hőmérséklete az igényeink szerint beállítható, de arra figyelnünk, kell, hogy a medencetérben levő levegő mindig 2-3 fokkal magasabb hőmérsékletű legyen. Ennek az oka az, hogy amikor kijövünk a vízből, akkor is kellemes a levegő hőmérséklete, de a legfontosabb, hogy a levegő páratartalmát szabályozni tudjuk. A páratartalom csökkentése miatt kell a medence vizét lefednünk (automata medencetakaró roló vagy szolár fólia) amikor nincs használatban és egy megfelelően méretezett párátlanító berendezést kell üzemeltetnünk.

A beltéri medence kivitelezésénél fokozottan érdemes odafigyelni a vízzáróságra, nehogy a befoglaló épületben szerkezeti károsodások keletkezzenek. Fontos még, hogy az építés során külön kell választanunk a medence és a befoglaló épület szerkezetét.

Kiemelt oldalak: Uszodatechnika, Medence építés, Medencefedés.


Referenciák
v
Referenciák
Referenciák
REFERENCIÁKReferenciák
Referenciák
Referenciák
Referenciák