Tavaszi üzembe helyezés

A hosszú téli pihenő után a medencét újra ki kell csomagolnunk. A téli takaró fóliát rögzítő elemeket (kötélzet, vízzsákok) távolítsuk el, a fóliát húzzuk le a medence vizéről. Érdemes odafigyelnünk, hogy a téli takaró fólián található jelentős mennyiségű vízből és egyéb szennyeződésből minél kevesebb kerüljön a medence vizébe. A téliesítés kellékeit (takaró fólia, kötél, vízzsákok) megfelelő módon érdemes eltárolni, hogy a következő tél előtt is használni tudjuk ezeket az eszközöket.

A gépházba vissza kell szerelnünk a téliesítés során kiszerelt és megfelelően eltárolt gépészeti berendezéseinket. Fontos ezeket a megfelelő szakemberrel elvégeztetnünk, nehogy valamilyen kár keletkezzen a nem megfelelő beüzemelés miatt. Amennyiben a téliesítés során a szűrőben található homokot kivettük, akkor most csak fel kell tölteni új homokkal, ha ezt nem végeztük el, akkor most kell lecserélnünk a szűrőhomokot.

Tavasszal a medence vizét érdemes kicserélni, tehát a medencében található vizet le kell engedni. A medence burkolatának megfelelő tisztítószerekkel és eszközökkel takarítsuk ki gondosan a medencét. Érdemes nagyon alaposan elvégezni a burkolatokon és a kiegészítőkön (létra, kapaszkodó, stb.) a tisztítást (zsírtalanítás, vízkőmentesítés), hogy az elkövetkező fürdő szezonban is élvezhessük a medence teljes szépségét.

Feszített víztükrű medencénél a puffertartályt, a vályút és az azon található rácsot is érdemes alaposan kitakarítanunk.

Téliesítés

A tél beállta előtt téliesíteni kell a medencénket, így biztosíthatjuk, hogy megfelelő védelmet kapjon a medence szerkezet, a burkolat és a gépészeti berendezéseink.

A téliesítés első lépéseként a medencét alaposan ki kell tisztítani. Megfelelő módon ki kell porszívózni, el kell távolítani lehetőleg minden látható szerves és szervetlen szennyeződést a medence vizéből. Amennyiben van rá lehetőségünk a medence burkolatáról távolítsuk el a rá rakódott szennyeződéseket is.

Ezután a medence vizét le kell engednünk a megfelelő szintre. Ez a vízszint általában a lámák szintje alatt található, de ez medencénként eltérő lehet. Ha nem tudjuk, hogy mekkora a megfelelő vízszint, kérjük ki szakemberek tanácsát vagy végeztessük el velük a téliesítést. Fontos figyelnünk arra is, hogy a gépészeti alapcsövekben ne maradjon víz, mert esetleg szétfagyhatnak.

A medencében található lámpákat ki kell szerelni és a medence peremére ki kell tenni vagy ha ez nem megoldható, akkor a medence fenekére le kell süllyeszteni.

A medence vizébe megfelelő mennyiségű speciális téliesítő vegyszert kell adagolni, hogy elkerüljük a vízkőképződést és az algásodást. A téliesítő vegyszer használatával megkönnyíthetjük a tavaszi üzembe helyezést.

Ezek után a vízbe megfelelő módon el kell helyezni a fagytesteket, ügyelve a medence alakjából adódó fagyveszélyes helyekre és a lépcsőkre is. A fagytestek megakadályozzák, hogy a víz felszínén kialakuló jégpáncél kárt tegyen a medence burkolatában.

Amikor így előkészítettük a medence vizét, akkor le kell takarnunk egy téli takaró fóliával. Nagyon fontos, hogy a téli takaró fóliát megfelelően rögzítsük, mert igen jelentős mennyiségű csapadék (eső, hó) hullhat rá. Ha nem megfelelően rögzítettük a téli takaró fóliát, akkor belecsúszhat a medencénkbe, és akkor már nem gátolja meg a szennyező anyagok belejutását a vízbe. A rögzítés történhet kötelek segítségével, vagy ami általánosabb, hogy megfelelő mennyiségű vízzsákot alkalmazunk a téliesítő fólia lesúlyozására.

Nem szabad elfelejtkeznünk a medence gépházban található gépészet téliesítéséről sem. Ez azt jelenti, hogy a vegyszerező berendezéseket, szivattyúkat (kivéve a zsompszivattyút) le kell szerelni és zárt, fagymentes helyen kell tárolni. A gépészeti csöveket vízteleníteni kell, a visszacsapó szelepeket ki kell tisztítani, stb.

Cégünknél lehetőség van a gépészeti berendezések téli tárolására és javasoljuk ezen időszak alatt a berendezések karbantartását, esetleges felújítását, ha szükséges a cseréjét.

Amennyiben ezeket elvégeztük vagy elvégeztettük a tél megérkezése előtt, akkor nyugodtak lehetünk, hogy a medencét megfelelő módon megóvtuk, ezzel is biztosítva, hogy hosszú évekig gyönyörködhessünk szépségében.

Rendszeres időközönkénti karbantartás

Ahhoz, hogy a fürdési szezonban a medence rendszeres használata mellett is gyönyörű, kristálytiszta fürdővizünk legyen, ajánlott rendszeresen, általában hetente egyszer (magánhasználatú medence esetén) egy általános karbantartást elvégezni.

A medence karbantartás azt jelenti, hogy a medence vizébe került szennyeződéseket el kell távolítani, a medence vizének vegyszerszintjét és pH értékét ellenőrizni és be kell állítani a megfelelő vegyszerszintet.

A medence alján lerakódott szennyeződéseket el kell távolítani. Általában porszívózással lehet a legjobb eredményt elérni. Sajnos a porszívózás egy nagyon időigényes munka, mert nem szabad gyorsan mozgatnunk a porszívó fejét a medence alján, mert felkavarjuk a leülepedett szennyeződéseket, amit így már nem lehet porszívózással eltávolítani.

A medence vizének a felszínén lebegő szennyeződéseket egyszerűen egy nyeles hálóval könnyen eltávolíthatjuk.

Feltételezve, hogy a fürdési szezonban a medencénk vizét megfelelő módon naponta átkeringetjük a homokszűrőnkön, ezt a szűrőhomokot legalább hetente vissza kell mosni, hogy a szűrőhomok tetején lerakódott szennyeződéseket eltávolítsuk. Mivel már úgyis a gépészeti térben vagyunk nézzünk körül, hogy nem látunk-e valamilyen rendellenességet a gépészeti berendezéseinken.

Miután elvégeztük a mechanikus tisztítást következik a medence víz vegyszerszintjének a beállítása. Ennek az első lépése a medence víz pH és klór szintjének ellenőrzése. Először a medence víz pH értékét állítsuk be, mert ennek megfelelően tudjuk, majd a hozzáadott klór mennyiségét minimálisra csökkenteni.

Azért, hogy Önnek ne kelljen órákat a szabadidejéből a medence fáradtságos karbantartására fordítani, természetesen cégünk vállalja bármilyen medence időszakos karbantartását. A medence karbantartásra kérjen ajánlatot.

Kiemelt oldalak: Uszodatechnika, Medence építés , Medencefedés.

Referenciák

Kérje díjmentes ajánlatunkat, rövid idő alatt elkészítjük! Kérjen ajánlatot még ma!

Elérhetőségeink

Aquaszer Víztechnika Kft.

Székhely:
8200 Veszprém, Szarvas utca 3.
Iroda:
8200 Veszprém, Ady Endre utca 8.
Levelezési cím:
8201 Veszprém, Pf. 66.

Hírek

Hírek - Csopak - gépészeti tervezés

2023. október

Csopak - gépészeti tervezés

Gépészeti kiviteli terveket készítettünk egy csodálatos kiugró üvegfalú medencéhez.

Hírek - Pákozd wellness

2022. július

Pákozd wellness

Hírek - Mátraterenye

2022. július

Mátraterenye

Hírek - Szigliget magánmedence

2022. július

Szigliget magánmedence

Hírek - Elkészült legújabb közületi kivitelezésünk

2020. május

Elkészült legújabb közületi kivitelezésünk

Hírek - Donautica Hotel Fadd-Dombori: Medencék és a kültéri szaunaház

2020. január

Donautica Hotel Fadd-Dombori: Medencék és a kültéri szaunaház

Tervezéstől a kivitelezésig.

Hírek - Veszprém, magán  medence

2020. január

Veszprém, magán medence

Rolós fedéssel, hőszivattyús fűtéssel. Tervezéstől a kivitelezésig.