A medence építése szerint megkülönböztethetünk:

 • egyedi építésű medence
 • előregyártott medence

Egyedi építésű

Az Aqualine Kreatív Fürdőtechnikánál jellemzően egyedi kialakítású medencéket készítünk.

Ügyfeleink különböző igényekkel jönnek hozzánk, mindenkinek más és más az elképzelése a medence formájáról, alakjáról, színéről, elhelyezkedéséről, használatáról és még számtalan dolgot sorolhatnánk. Bátran kijelenthetjük, hogy még nem készítettünk két egyforma medencét.

Az alábbiakban felsorolunk néhány szempontot, amik alapján kategorizálhatjuk a medencéket.

A medence formája vagy alakja lehet:

 • téglalap
 • kör vagy ovális
 • vese
 • nyolcas
 • egyedi

A medence burkolata lehet:

 • üvegmozaik
 • csempe
 • műanyag
 • fólia
 • festés

A medence vízfelszínének kialakítása szerint:

 • süllyesztett víztükrű
 • feszített víztükrű
 • süllyesztett feszített víztükrű

Előregyártott

Nautilus típuscsalád

A Nautilus kerámia magos medence, az előregyártott „műanyag” medencék közül mindenféleképpen a minőségi termékek közé tartozik. A Nautilus medence esetén a kerámia mag azt jelenti, hogy a különböző üvegszál rétegek között egy speciális kerámia magot, réteget találunk, ami a teljes vízzáróságot biztosítja.

A Nautilus medence a gyártási technológiából adódóan egyben készül el, ezért gyakorlatilag csak a gépészeti áttöréseket (skimmer, befúvók, padlóösszefolyó, lámpa, ellenáramoltató, stb.) kell szakszerűen elvégezni, így nagyon kicsi a hibalehetőség.

A Nautilus kerámia magos készmedence felülete teljesen sima, kellemes érintésű. A sima medence felületből adódóan kevesebb a lerakódás, ezáltal kevesebb vegyszert kell használnunk, csökken a medence tisztítására fordított idő, és gazdaságosabban üzemeltethetjük a medencét.

A Nautilus kerámia medence speciális gyártási technológiája miatt nincs hegesztés az oldalfalaknál, minden él és perem le van gömbölyítve.

A Nautilus medence teljesen UV stabil, így színtartóssága hosszú éveken keresztül megmarad.

A Nautilus készmedence esetén modern szórástechnikával 3 rétegben felhordott különleges gránithatású, rendkívül esztétikus felületet alakítanak ki. A felületek alapszíne fehér vagy kék, de kérhetjük a különleges 3D tér- és kőhatású kivitelben is, kék és szürke színben.

A Nautilus kerámia medence 15 cm széles peremmel készül, ezért nincs szükség további medence szegélykő elhelyezésére.

A Nautilus előregyártott medence gyorsan telepíthető, akár 1 – 2 hét alatt elkészülhet a teljes kivitelezés és megfelelő karbantartás mellett hosszú évtizedekig kifogástalanul használható.

Polipropilén készmedence

Az előregyártott polipropilén medence talán a legkedvezőbb árú megoldás arra az esetre, ha medencét szeretnénk otthonunkba. Ez a készmedence kültérre és beltérre is viszonylag egyszerűen telepíthető.

Ezt a polipropilén medencét földbe kell süllyesztenünk. A medence helyének a kiásása után 15-20 cm vastag sóderágyat készítünk. Erre a sóderágyra a polipropilén medence stabilitása érdekében 15-20 cm vastagságú megfelelő minőségű vasbeton aljzatot szükséges készítenünk. Erre kerül rá egy szigetelő és kiegyenlítő réteg, ami lehet pl. polifoam, roofmate, stb. A kiegyenlítő rétegre tesszük rá a polipropilén előregyártott medencét. Ilyenkor kell elhelyeznünk a vízgépészetnek az alapcsöveit, ügyelve arra, hogy a munkagödör visszatöltéskor nehogy megsérüljenek. A visszatöltés csak úgy történhet, hogy a medencét fokozatosan töltjük vízzel és ezzel párhuzamosan földnedves betonnal ki kell töltenünk a medence fala és a munkagödör fala közötti részt. Sajnos előfordul, hogy beton helyett homokkal, kaviccsal, földdel, stb. töltik vissza a munkagödröt, ami a későbbiek során komoly hibák forrása lehet, ezért ezt mindenképpen el kell kerülni.

A polipropilén medence 6 mm vastagságú műanyag lemezből, hegesztési eljárással készül. A perem alatt körben és az oldalfalaknál acél zártszelvénnyel merevítik a medencét. Ezeket a készmedencéket általában téglalap, kör és ovális alakban tudjuk megvásárolni, de bizonyos keretek között egyedi elképzeléseinket is elkészítik. Kiegészítőként rendelhetünk hozzá lépcsőt, ülőpadot, esetleg beépített gépházat is.

Sajnos a polipropilén medence világoskék fala az évek során az UV sugárzástól és a nem megfelelő vegyszerezéstől kifakulhat, mechanikai sérülések (karcolások) keletkezhetnek rajta. Amennyiben már elcsúnyult a medencénk, a cserén kívül lehetőségünk van üvegszövet erősítésű fóliával kibélelni, így továbbra is esztétikus látványt fog nyújtani.

Az előregyártott polipropilén medencénk telepítése 1-2 hét alatt – még házilagosan is – elkészülhet a családunk és barátaink legnagyobb örömére.

Előre konfekcionált (fémpalástú) fólia burkolatú

Néhány évvel ezelőtt még Európa legelterjedtebb medence típusa volt. A fémpalástú fólia burkolatú medence népszerűségét a kedvező ár/érték arányának és a viszonylag egyszerű telepíthetőségének köszönhette.

A medence vázát egy összeszerelhető horganyzott acél palást adja, aminek a formája kör, nyolcas vagy ovális alakú. Mivel a medence váza nem vízzáró, ezért - a nevéből adódóan - egy a vázhoz konfekcionált fólia burkolatot kell belehelyezni. A fólia általában 0,6 vagy 0,8 mm vastag. A fólia burkolat élettartama várhatóan 8-10 év, ami a használattól (UV sugárzás, vegyszerezés, stb.) nagyban függ. Az elhasználódott fólia burkolat könnyen és viszonylag kis költséggel cserélhető. A medence váza általában 2 esetleg 3 fóliacserét bír ki, ezután cserére szorul.

A kivitelezésnél fontos, hogy a medence alá 15-20 cm sóder terítés és rá egy 15-20 cm vasbeton lemez kerüljön. A medence oldalfala és a munkagödör közötti részt (kb. 20cm vastagságban) mindenképpen ki kell földnedves betonnal önteni, a teljes falmagasságig. Ovális medence esetén az egyenes oldalakon zsalukő támfalat kell építeni.

Bár a fémpalástú fóliás medence egy nagyobb dobozban kapható, mégis a kivitelezését érdemes szakemberre bízni, nehogy a víz valahol elszivárogjon, vagy esetleg a fólia meggyűrődjön.

Kiemelt oldalak: Uszodatechnika, Medence építés, Medencefedés.

Referenciák

Kérje díjmentes ajánlatunkat, rövid idő alatt elkészítjük! Kérjen ajánlatot még ma!

Elérhetőségeink

Aquaszer Víztechnika Kft.

Székhely:
8200 Veszprém, Szarvas utca 3.
Iroda:
8200 Veszprém, Ady Endre utca 8.
Levelezési cím:
8201 Veszprém, Pf. 66.

Hírek

Hírek - Csopak - gépészeti tervezés

2023. október

Csopak - gépészeti tervezés

Gépészeti kiviteli terveket készítettünk egy csodálatos kiugró üvegfalú medencéhez.

Hírek - Pákozd wellness

2022. július

Pákozd wellness

Hírek - Mátraterenye

2022. július

Mátraterenye

Hírek - Szigliget magánmedence

2022. július

Szigliget magánmedence

Hírek - Elkészült legújabb közületi kivitelezésünk

2020. május

Elkészült legújabb közületi kivitelezésünk

Hírek - Donautica Hotel Fadd-Dombori: Medencék és a kültéri szaunaház

2020. január

Donautica Hotel Fadd-Dombori: Medencék és a kültéri szaunaház

Tervezéstől a kivitelezésig.

Hírek - Veszprém, magán medence

2020. január

Veszprém, magán medence

Rolós fedéssel, hőszivattyús fűtéssel. Tervezéstől a kivitelezésig.